Tjänsten är tillsatt

Senior aktuarie inom livförsäkring med inriktning på rapportering och bokslut


Kundägda Folksam erbjuder många karriärmöjligheter i ett ansvarstagande företag. Vi är i dag cirka 3 700 medarbetare och är störst på försäkring i Sverige. Nästan varannan svensk är försäkrad hos oss och vi är en av Sveriges största kapitalförvaltare.
Produkt Liv är en central enhet med ansvar för utveckling och förvaltning av spar- och personriskförsäkringar. Inom enheten arbetar aktuarier, produktägare, produktvecklare, jurister och verksamhetsutvecklare. Vi är idag drygt 60 medarbetare och befinner oss i ett intensivt och spännande skede med mycket utveckling och förändring. Vi ska bland annat växa inom tjänstepensionsmarknaden, öka kostnads¬effektiviteten och bibehålla den ekonomiska stabiliteten. Bra ska bli bättre!
Vi utökar nu bemanningen och söker en senior aktuarie inom livförsäkring.


Arbetsuppgifter

Stabsaktuarierna, som består av fem medarbetare, håller ihop koncernövergripande och bolagsövergripande aktuariella frågor för Folksam Liv samt bevakar nya lagar och föreskrifter som påverkar det aktuariella ansvarsområdet. Rollen medger möjlighet att självständigt fatta beslut som påverkar verksamheten, under förutsättning att beslutet följer Folksams vision, policies, mål och regelsystem. Tjänsten omfattar bland annat att:
• Sammanställa och kvalitetssäkra uppgifter i bokslut, Solvens II- rapportering och annan extern rapportering, samt rapportera uppgifter internt och externt
• Samordna bokslut, Solvens II-rapportering och annan extern rapportering för försäkringsbolagen inom Livkoncernen
• Samordna, utveckla och kvalitetssäkra intern rapportering i Folksam Liv
• Delta i utveckling av boksluts-, Solvens II- och rapporteringsprocessen
• Medverka i arbete med Folksams riskhanteringssystem
• Bevaka lagstiftning och föreskrifter som påverkar livförsäkringsverksamhet


Utbildning/bakgrund

Vi söker dig som har en akademisk examen med inriktning mot matematik eller matematisk statistik. Om du är godkänd i kurser som ingår i kraven för diplomering är det meriterande. Du har flerårig, bred erfarenhet av aktuariellt arbete inom bokslut och rapportering inom livförsäkring. Praktisk erfarenhet av förberedelser inför Solvens II är meriterande, liksom erfarenhet av SAS. Att kunna arbeta i Excel och andra liknande program i Microsoft Office förutsätts för tjänsten och du behöver ha goda kunskaper i engelska både i tal och skrift.


Personliga egenskaper

Vi söker dig som trivs med att jobba såväl självständigt som att vara en del av teamet. Du har förmåga att arbeta med både god överblick och med fokus på detaljer. Du är prestigelös, öppen och ödmjuk. Tempot är tidvis högt och du behöver därför vara flexibel, pålitlig och kommunikativ.
Därtill ställer rollen krav på god samverkan med en rad olika interna funktioner på Produkt men också med andra delar av organisationen, framförallt Ekonomi- och finansservice, Kapitalförvaltningen och Riskfunktionen. Du ska vara beredd på att hantera externa kontakter med t ex Finansinspektionen och representera Folksam i externa grupperingar, t ex arbetsgrupper i Svensk Försäkrings regi. Du ska också vara beredd att tolka nya lagar och regelverk samt medverka i remisser.


Ytterligare upplysningar erhålles av Helena Pettersson på Qsearch, tel 0705-938766.