Tjänsten är tillsatt

Folksam söker Reservsättningsaktuarie


Kundägda Folksam erbjuder många karriärmöjligheter i ett ansvarstagande företag. Vi är i dag cirka 3 700 medarbetare och är störst på försäkring i Sverige. Nästan varannan svensk är försäkrad hos oss och vi är en av Sveriges största kapitalförvaltare.

Vill du vara med och utveckla Folksams företagsaffär? Målet är att fördubbla vår marknadsandel och vi söker därför en erfaren och driven aktuarie som vill vara del av en grupp engagerade och kunniga aktuarier som vill utveckla både kompetens och verksamhet tillsammans.


Arbetsuppgifter

Du tillhör avdelningen Aktuarie Risk som är en koncerngemensam funktion för aktuariell analys och rapportering för riskförsäkringar i Folksam. Vi är drygt 20 specialister som leds av en avdelningschef och två gruppchefer. Avdelningen ingår i enheten Produkt, som ansvarar för att förvalta och utveckla Folksams försäkringsprodukter och prissättningsprocess samt säkerställa att produkterna är lönsamma. Idag består Produkt av cirka 120 medarbetare.

Inom avdelningen Aktuarie Risk utförs såväl reservsättning som analyser som ligger till grund för prissättning.

Som aktuarie har du ett brett samarbete med många olika delar av verksamheten såsom affärsområdena, ekonomienheten och skadeenheten. I och med att avdelningen arbetar med flera olika juridiska bolag innebär det ett särskilt ansvar att bevaka intressekonflikter och förhålla sig till olika chefaktuarier. I tjänsten har du även nära samarbete med kollegorna på avdelningarna Prissättning Risk och Produktutveckling Risk och alltid i samråd med chefaktuarie för berört bolag.

Arbetet innebär att du har fokus på reservsättning och utveckling av strukturer för uppföljning och analys av företagsaffären, som under de kommande åren ska byta försäkringssystem. I arbetet med implementeringen av systemet är du en av nyckelpersonerna. Andra arbetsuppgifter är att:
•ansvara för ekonomisk rapportering, såsom bokslutsarbete och långsiktiga prognoser avseende försäkringstekniska avsättningar (FTA)
•beräkna riskpremier för prissättning – både vid utveckling av produkter och för att riskjustera priset
•ge service till exempelvis affärsansvariga och andra interna intressenter
•kommunicera om försäkringsrisker inom organisationen
•bidra till utveckling av metoder och arbetssätt.


Utbildning/bakgrund

Vi söker dig som har 1-2 års erfarenhet som aktuarie inom riskförsäkring, gärna med inriktning mot företagsförsäkring. Vi ser dessutom att du har erfarenhet av arbete med reservsättning. Du har en akademisk examen inom matematisk statistik, matematik eller ingenjör med inriktning finansiell matematik. Studier vid aktuarieprogrammet är meriterande. Vidare har du goda kunskaper i Officepaketet, i synnerhet Excel och gärna VBA-programmering. Dessutom är du en god SAS-programmerare.


Personliga egenskaper

För att lyckas som aktuarie hos oss behöver du vara självgående, flexibel och strukturerad samt ha en god samarbetsförmåga. Din språkliga och numeriska analysförmåga är väl utvecklad – du kan både förstå och själv ta fram och kommunicera komplicerade uppdrag. Du är handlingsinriktad och kan fatta beslut, ta initiativ och sätta igång aktiviteter. Vidare förstår du de tekniska och yrkesmässiga aspekterna av arbetet och håller dig kontinuerligt uppdaterad inom ditt fackområde. Du är observant på mål och ser till att normer för kvalitet och produktivitet upprätthålls. Vi ser gärna att du förstår och tillämpar affärsmässiga och företagsekonomiska principer samt fokuserar på kostnader, vinst, marknader och nya affärsmöjligheter.

Som person har du en öppen och prestigelös framtoning samt delar våra värderingar - personlig, engagerad och ansvarstagande.


Ytterligare upplysningar erhålles av Karin Van Egeraat tel 070-4928998. Folksam erbjuder försäkringar och pensionssparande som skapar trygghet och gillas av många. Vi ägs av våra kunder och vår vision är att de ska känna sig trygga i en hållbar värld. Därför arbetar vi för att kunderna ska vara rätt försäkrade men också förebyggande med trafiksäkerhetsforskning, aktivt miljöarbete och ansvarsfullt ägande. Vi finns över hela landet och tillsammans med våra dotterbolag erbjuder vi en bredd av tjänster som inte många andra har.