Tjänsten är tillsatt

Folksam söker två senior och drivna Compliance Officers


I kundägda Folksam som erbjuder försäkringar och pensionssparande som skapar trygghet i livets alla skeden arbetar cirka 3 900 medarbetare. Nära varannan svensk är försäkrad hos oss och vi är en av Sveriges största kapitalförvaltare. Vi engagerar oss i det våra kunder bryr sig om och vår vision är att de ska känna sig trygga i en hållbar värld. Därför är vi måna om att våra kunder är rätt försäkrade och arbetar långsiktigt med bland annat trafiksäkerhet, miljöarbete och ansvarsfulla investeringar.

Compliancefunktionen i Folksam är en del av Risk- och complianceavdelningen inom vd-staben och har som uppgift att etablera och bibehålla en god regelefterlevnadskultur inom Folksams verksamhet.
Funktionen består av sju medarbetare som arbetar med compliance på vd-stab, varav tre inom Folksam Liv och fyra medarbetare inom Folksam Sak.


Arbetsuppgifter

I din roll har du ansvar för Compliancefunktionen för ett eller flera av Folksams dotterbolag och anmäls till Finansinspektionen som bolagens Compliance Officer. Därigenom ansvarar du för att säkerställa regelefterlevnad i det/de aktuella bolagen. Du är ett stöd och ger råd till verksamheten för att den ska uppfylla interna och externa regler och krav och rapporterar till VD och styrelse i aktuella bolag samt till chefen för Risk- och Complianceavdelningen.

Exempel på arbetsuppgifter är att:
•Upprätta compliancerapporter till styrelse och vd.
•Upprätta granskningsrapporter efter genomförd granskning och vid behov rapportera compliancefrågor till vd och styrelse.
•Genomföra granskningar för att säkerställa att verksamheten bedrivs i enlighet med gällande interna och externa regler och krav.
•Ge råd och stöd till verksamheten i frågor om regelefterlevnad och hantering av compliancerisker, exempelvis genom deltagande i projekt.
•Vid behov företräda bolaget gentemot tillsynsmyndigheter och andra myndigheter och intresseorganisationer i frågor om regelefterlevnad.
•Se till att interna regelverk hålls uppdaterade och efterlevs samt att de motsvarar externa och interna krav.
•Hantera årlig revidering av bolagets styrande regelverk och hålla i regelverksutbildningar


Utbildning/bakgrund

Vi söker dig som har minst fem års erfarenhet av arbete som Compliance Officer eller inom internrevision i försäkrings- eller bankverksamhet. Du har relevant akademisk examen i juridik eller ekonomi.

Det är en fördel om du har erfarenhet av att leda projekt såsom implementering av större regelverksförändringar i bolag, exempelvis Solvens 2 eller motsvarande regelverk för banker (Basel II och III).

Det är meriterande om du har arbetat hos Finansinspektionen eller Finans- eller Justitiedepartementet.

En förutsättning är att du har god förmåga att kommunicera muntligt och skriftligt på svenska och engelska.


Personliga egenskaper

Som person har du integritet och styrs av etik och värderingar. Du är en engagerad ledare som leder, motiverar, entusiasmerar och skapar engagemang och delaktighet.

Du är en skicklig kommunikatör och talar klart, välformulerat och engagerat, både i små och stora grupper.

För att lyckas i tjänsten är det viktigt att du är strukturerad och planerar, organiserar, prioriterar och arbetar på ett effektivt sätt.

Vidare är du smidig i umgänget med andra och har lätt för att anpassa dig till situationen. Vi lägger stor vikt vid trivsel och samarbete vilket förutsätter att du är prestigelös, ser möjligheter och har mycket god samarbetsförmåga.


Ytterligare upplysningar erhålles av Helena Pettersson på Qsearch, tel 0705-938766. Fackliga representanter: FTF Anneli Ersson, 0708-31 69 22, Akademikerföreningen Ann-Louise Andersson, 0708-31 61 44 och HKF Mikael A Carlsson, 0708-31 51 32. Välkommen att skicka in din ansökan med CV och personligt brev redan idag, men senast 6 juli 2016. Urval till intervju gör löpande under ansökningstiden